Zamknij
REKLAMA

Aloes właściwości oraz zastosowanie

16:31, 16.07.2020 | R.p
Skomentuj

Aloes to roślina używana przez ludzi już od wieków. Znajduje zastosowanie zarówno w tradycyjnej i współczesnej medycynie, jak i w produkcji różnego rodzaju kosmetyków. Aloes jest rośliną bogatą w witaminy, minerały, a także substancje o działaniu łagodzącym, przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. A co najważniejsze jest on rośliną o skrajnie małych wymaganiach, dzięki czemu z powodzeniem można uprawiać go w domu. Warto przyjrzeć się lepiej tej roślinie i jej zastosowaniu w kosmetykach z aloesu https://forever-kosmetyki.pl/

 

Aloes – skąd się bierze, czym jest i jakie są jego właściwości?

Istnieje kilkaset gatunków aloesu, a wiele z nich ma właściwości lecznicze. Największą popularność i najszersze zastosowanie na świecie zyskał jednak Aloes zwyczajny – Aloe vera, nazywany również barbadoskim. Jest to sukulent, który w swoim naturalnym środowisku dorasta do pokaźnych rozmiarów. W związku z tym, że uprawiany jest już od bardzo dawna, jego dokładne pochodzenie nie jest do końca znane, aczkolwiek z całym prawdopodobieństwem da się powiedzieć, że dziś naturalnie występuje w wielu miejscach w Afryce i na terenie Azji mniejszej. Aloes zwyczajny uprawiany jest dziś w wielu krajach świata, przede wszystkim w suchym klimacie podzwrotnikowym. Jego zastosowanie w przemyśle medycznym i kosmetycznym jest tak duże, że roślina ta uprawiana jest na ogromną skalę, a wiele krajów czerpie duże zyski z eksportu. Oprócz tego aloes zyskał bardzo dużą popularność jako roślina doniczkowa. W wielu miejscach na świecie – między innymi w Polsce – chyba każdy miał przy najmniej raz w życiu doniczkę z aloesem w swoim domu. 

https://forever-kosmetyki.pl/

 

Zastosowanie aloesu w produkcji kosmetyków

Jak już wspomniano aloes znajduje zastosowanie w produkcji kosmetyków już od bardzo, bardzo dawna, a kosmetyki aloesowe cieszą się dziś ogromną popularnością na całym świecie. Nie dzieje się tak bez powodu. Aloes jest rośliną bogatą w witaminy – przede wszystkim z grupy B, ale również witaminę C i E. Znajduje się w nim również pokaźna ilość soli mineralnych. To co jednak sprawia, że stał się on tak bardzo popularny to składniki roślinne działające przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, a także łagodząco, gojąco i nawilżająco. W przemyśle kosmetycznym aloesu używa się więc przede wszystkim do produkcji preparatów łagodzących oparzenia, nawilżających suchą i spękaną skórę, a także kosmetyków ułatwiających gojenie się różnego rodzaju uszkodzeń. Z aloesu produkuje się również kosmetyki działające przeciwbakteryjnie, a zwłaszcza pomagające leczyć trądzik i inne zmiany skórne o podobnym podłożu. Kupując kosmetyki zawierające aloes warto wybierać te najbardziej naturalne, o dużej zawartości minimalnie przetworzonego surowca, który w takiej formie wykazuje najskuteczniejsze działanie.

()
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA